Lofsdalen

 

Hej och varmt välkommen till den här sidan. Här har jag tänkt samla allt möjligt intressant som berör Lofsdalen och Härjedalen. 

Benny Andersson sade att han inte skulle kunna tänka sig att flytta utomlands för där vet inte folk vem Lennart Hyland, Bengt Bedrup etc. är.

Jag tror det ligger något i det. Vi behöver en gemensam berättelse som vi alla känner igen. Vi alla som växte upp i Lofsdalen kommer nog ihåg när de äldre satt i köket och berättade roliga historier om vad som hänt tidigare i byn; När man samlades för att lyssna på den första radiosändningen, eller vad Karolina Ers sa när Johan Kalsa kom hem med nymodigheten ’glass’ från affären, eller elverket som Åslundsgubbarna drev, eller när minken tog Lill Eriks fisk som han nyss burit hem från Rosslan.

Småsaker kan man tycka men jag tror det är viktigt att vi fortsätter att berätta historier, både viktiga och oviktiga, för kommande generationer. Det är en del i att skapa en gemensam identitet.

Berättelserna om pilgrimmernas vandringar har alltid satt min fantasi i rörelse, så jag har letat fram en del fakta omkring detta och roligt är ju också att dessa vandringar till Trondheim tagit fart igen och växer år för år. 

Det skulle vara intressant att veta mer hur snacket gick i byn och hos myndigheterna inför uppdämningen av Lofssjön. Helt okomplicerat kan det ju inte ha varit. Vet du något om detta så hör gärna av dig.

Härjedalen har ju varit begåvad med många duktiga spelmän. Hur har det varit med Lofsdalen och kulturlivet?

Språket, Lofsdalsmålet, är också något som vi måste slå ett slag för. Om man ska se sanningen i vitögat är det på utdöende. Låt oss göra det vi kan för att föra det vidare till kommande generationer. Om du minns ord och uttryck, dela med dig genom att skicka in det till den här sidan.

Du som har något du vill dela med dig kan skicka detta med e-post till: lofsdaleninfo@gmail.com

Bilder tages tacksamt emot, både gamla och vackra nya bilder. Har du någon berättelse du vill dela med dig av så hör gärna av dig.

Du kan också ringa på telefon: 0709-995795

Mvh

Stefan Åslund för lofsdaleninfo

Etiketter:

Om Stefan Åslund